I dag måndag anlände Cancerfonden till Almedalsveckan 2012. Evenemanget är ibland omdebatterat, men helt klart är att det fungerar som en mötesplats för i stort sett alla de aktörer vi behöver prata med för att driva cancerfrågan framåt. Allt från politiska partier, andra intresseorganisationer, patientföreningar och läkemedelsbolag finns på plats. Och de diskussioner som börjar här ligger ofta till grund för hela det kommande årets diskussion.
Vi arrangerar inget eget seminarium men deltar i stort sett dagligen i olika paneler och som åhörare på de flesta arrangemang inom vårt intresseområde. Här på bloggen kommer vi varje dag att försöka sammanfatta det som hänt.
Dagens första stopp var något som kommer bli en daglig följetong – ”lunchgrillning” av en representant för det politiska parti som har huvudrollen för dagen. Det hela genomförs i regi av SLAN, Sveriges Landsråd för Alkohol- & Narkotikafrågor. Cancerfonden finns med varje gång och ställer frågor om partiernas tobakspolitiska ambitioner.
I heta stolen denna måndag satt Magnus Ehrencrona som är Miljöpartiets talesperson i Alkohol och narkotikapolitiska frågor. MP säger sig prioritera tobaksfrågan och är bland annat för ett exponeringsförbud av tobaksprodukter. Partiet pekar ofta på tobaksindustrins lobbyism och menar att regeringen är rädd för att stöta sig med lobbyn. MP vill lägga fokus på förebyggande arbete och att ändra attityder. Exakt hur detta ska gå till var dock något oklart under grillningen.
Efter detta deltog Cancerfondens generalssekreterare Stefan Bergh i en panel under rubriken: ”Befolkningens hälsa – vem har och vem tar ansvar?”, arrangerat av Landstinget Gävleborg. Övriga deltagare var: Sarah Wamala – generaldirektör vid Folkhälsoinstitutet, Lena Furmark Löfgren – politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, Katarina Wijk – förvaltningschef vid Samhällsmedicin i Gävleborg, Tommy Berger – landstingsråd i Gävleborg och Kenneth Widäng – distriktsläkare.
Sarah Wamala poängterade vikten av samordning i sjukvården medan Stefan Bergh påtalade att kunskapen om sambandet livsstil och cancer är låg bland allmänheten. Cancerfonden och andra kan göra en viktig insats genom att öka kunskapen om cancer och därmed också minska laddningen när läkaren ställer frågor till patienten.
Panelen var i stort sett enig om att det finns ett antal hinder för det förebyggande arbetet idag.
• Attityder och kunskapsläget inom sjukvården är en utmaning. Kunskapsläget om metoderna är bristfälliga
• Det måste finnas ekonomiska incitament att arbeta förebyggande
• Förutsättningarna för att införa Socialstyrelsens riktlinjer varierar mellan olika områden av förebyggande arbete. Ett område där kunskapen är för låg är vikten av god kost
Den sista aktiviteten med deltagande från Cancerfonden var ett rundabordssamtal om utmaningarna för framtidens prostatacancervård där bland andra undertecknad deltog. Övriga runt bordet var: Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare Sveriges Kommuner och Landsting, Barbro Westerholm (FP) – ledamot i Socialutskottet, Jonas Andersson (FP) – ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götaland, Jan-Erik Damberg – urolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Lars Joakim Lundquist (M) – ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden inom Stockholms Läns Landsting, Gilbert Tibro (FP) – ledamot, hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, Kent Lewén – Prostatacancerförbundet, Anna Käll – läkemedelsföretaget Janssen och Lennart Axelsson (S) – ledamot i Socialutskottet.
Det blev en lång diskussion där alla fick komma till tals. Från Cancerfondens sida lyfte vi fram vikten av att många män vågar ställa sig upp och berätta om prostatacancer, för att på så sätt få upp medvetenheten om sjukdomen.
Utmaningen för vården är bland annat att hitta fungerande screeningmetoder, något alla runt bordet höll med om, även om man såg olika vägar framåt. Mycket av diskussionen kom att handla om hur man ska kunna finansiera den framtida prostatacancervården, då läkemedlen blir dyrare och patienterna allt fler. Mer effektiva läkemedel, mer effektiv organisation och ett mer framgångsrikt arbete med prevention var områden som framhölls av de politiska representanterna.
I väntan på nästa uppdatering i bloggen kan ni följa Cancerfonden i Almedalen på Twitter.